Vi bliver sjældent boende samme sted hele vores liv og det er der mange gode grunde til. Vi starter som regel vores tilværelse i en lejlighed når vi flytter hjemmefra. Her er økonomien typisk ikke til mere imens vi er studerende. Herefter finder vi gerne en at dele tilværelsen med og I fællesskab finder man en større lejlighed hvor man nyder tilværelsen sammen uden børn. Når børnene så melder deres ankomst vil man typisk søge enten tilbage til sine rødder og købe hus, eller et andet udkantssted hvor man kan få græs mellem tæerne. Når børnene så ender med at flytte fra reden flytter man typisk igen til noget mindre for at nyde otiummet. Så uanset om man bor i Esbjerg, Århus eller København vil man være mobil hele tilværelsen. Vi slår ikke rødder i samme omfang som tidligere hvilket gør at vi ikke kommer udenom at vi tit står i en situation hvor vi skal sælge og købe en ejendom, hvilket kan være en udfordring medmindre man gør sit forarbejde.
Skal du sælge så få en bud fra flere mæglere
Skal du enten have noget større eller noget mindre, så sørg for at få flere mæglere ud for at vurdere huset eller lejligheden. Hør hvad de mener husest/lejligheden kan sælges til. Men husk de samtidig med de står i en rådgivningssituation står i en sælger situation hvor de jo gerne vil give dig et så højt tal som muligt så du vælger dem. Så foruden at du skal have besøg af flere mæglere inden du træffer dit valg er det en god idé at du tjekker markedet selv og ser om det mægleren siger er realistisk.
Undersøg liggetiden i området
Et af de punkter som er en god idé at undersøge inden du vælger mægler er hvor lang liggetiden er i dit område. For her får du en indikation på hvor længe du skal vente inden boligen er solgt så du kommer videre. Liggetiden kommer an på mange ting men en af dem er selvsagt prisen, så ønsker du at komme hurtigere videre kan du overveje at sætte prisen lidt ned.
Skal du købe kan det også være en idé at få råd af en ejendomsmægler
Mange gør brug af en købemægler når de skal købe et hus/eller en lejlighed og det er der god grund til. For udgiften skal du holde op imod den samlede udgift i forbindelse med salget. Så delt udover 30 år er udgiften til en mægler næsten ikke eksisterende. Udover det er en lav udgift kommer mægleren med professionelle øjne og kan ofte se mange muligheder for at forhandle. For selvom eksempelvis sælger ikke vil gå ned i pris kan måske gå med til en lang overtagelse hvilket vil betyde at du får flere måneders gratis husleje hvilket jo i sidste ende vil have gjort handlen billigere.
Dernæst kan mæglere også nemmere gennemskue tilstandsrapporten om der er kritiske punkter som du skal udbedre eller være særlig opmærksom på eller om det hus du køber er i tip top stand. Selvom køberådgivningen typisk ikke er ligeså omfattende som sælgerarbejdet kan det være en god idé at høre flere mæglere om hvad de skal have for det. For det er altid rart at have flere tal på bordet inden man skal træffe en så stor beslutning som at købe et hus eller en lejligheden. Husk også når du køber lejlighed eller hus at gå med mavefornemmelsen for det er her du skal bruge de næste mange år af dit liv.