guides

Hold øje med dine tagrender

Hvornår har du sidst tjekket dine tagrender? Foråret er lige om hjørnet, og det er et godt tidspunkt at tage et kig på dine tagrender, og se om der er nogen steder de lækker, eller andre skader og utætheder. Der er mange gode grunde til at du bør holde øje med din tagrender. Hvis du har et hus med tilstoppede eller utætte tagrender, så er din bolig i fare for at få slemme og dyre skader.

Et helt normalt hus i Danmark bliver hvert år udsat for op til 100 tons vand i form af sne og vand. Dette betyder naturligvis at det kan være hårdt for dine tagrender at følge med. Derfor skal man også altid sørge for at få tjekket og vedligeholdt sine tagrender. Overser man år efter år sine tagrender, så kan man ende op med store skader på både fundamentet og facader, og det kan hurtigt vise sig at blive en dyr fornøjelse. Selvom du ikke selv har nogen træer i haven eller omkring huset, så betyder det ikke at dine tagrender er sikret. Det kan stadigvæk sagtens blive blæse skidt og møg hen på dit tag. Der kan også ligge en død fugl og blokere nedløbet. Det kan også være at naboens børn har været ude og lege med bolde, og er kommet til at kaste en bold op, som nu ligger og blokere. Det er ikke oppe i tagrenden at man skal tjekke. Det er ligeledes også vigtigt at nedløbet og tagrender hænger godt sammen. Hvis det lækker ved nedløbet, kan vandet løbe ud og samle sig på jorden omkring nedløbet. Her kan vandet gå ind og være årsag til blandt andet fugtproblemer i kælderen, eller om i vinterperioden, frostsprængninger.

Du bør derfor som minimum sørge for at enten selv at tjekke dine tagrender, eller få en professionel ud og gøre det for dig. Du kan læse mere om professionel vedligeholdelse af tagrender på Sjælland her: https://www.jctagservice.dk/.

Sørg for at vedligeholde dine tagrender

I Danmark regner det meget ofte, og med op til 100 tons nedbør på huset, så er det med at sørge for at være klar hele tiden. Derfor bør du mindst én gang om året sørge for at få tjekket og vedligeholdt dine tagrender, så de altid er klar til det danske vejr. Hvis du kun kan rengøre dine tagrender én gang om året, så er det en god idé at gå i gang i efteråret. Her er alle bladene faldet, og vinterens meget nedbør og sne står for døren.

Når du smider stigen op, så sørg for at du ikke bøjer din tagrende. Brug altid en stige, og forsøg ikke at gå ud igennem et tagvindue, og rens dine vinduer direkte fra taget af. Det er alt for farligt, og der er sket mange uheld når dette er forsøgt.  Sørg for at bruge en stiv børste eller lignende, så du får løsnet al skidtet, som nok har samlet sig. Ofte falder der mos og andet skidt ned fra taget, som sidder godt fast. Når du har renset blade, grene, skidt og møg væk, så er det tid til at tjekke dine tagrender. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af en haveslange eller når det regner meget. Skru helt op for vandet, og se og lyt til dine tagrender. Se om vandet løber ordenligt ned, og om der er nogen utætheder rundt omkring.

Når du er færdig med dette kan du igen sove roligt, velvidende at dine tagrender nok skal tage sig at det næste års regn. Husk dog altid lige at holde øje, når det regner meget. Det kan jo være at der er noget der har sat sig fast.