tips & tricks

Opsøg et behandlingssted så du kan få styr på dit liv

Ifølge statistikker er der mange danskere som har haft et misbrug i form af druk eller stoffer. En del af disse har valgt at få hjælp, så de kan starte på en frisk. Der findes mange forskellige slags behandlingssteder rundt omkring i Danmark, som står klar med åbne arme. På de fleste steder er det meningen, at misbrugeren skal bo på behandlingsstedet og først komme hjem, når den enkelte kan håndtere sit problem. På https://www.alfa-fredensborg.dk/dognbehandling/ kan du se et af de behandlingssteder, som tidligere misbrugere har været rigtige glade for.

Pårørende:

Hvis du kender en som har et misbrug, så nytter det ikke noget, at du tvinger vedkommende til at opsøge et afvænningssted, hvis personen ikke selv er indstillet på det. Misbrugeren skal selv have et ønske om, at komme ud af sit misbrug. Som pårørende er det svært at se en af sine kære ødelægge sit eget liv med alkohol eller stoffer. Det kan være en god ide, at man får givet misbrugeren et ultimatum således, at vedkommende enten skal tage på afvænning eller lade være med at kontakte dig så længe misbruget står på. I nogle tilfælde hjælper det, at man giver misbrugeren et valg. Det har fået nogen til at åbne øjnene op således, at de har sagt ja til et behandlingsophold.

Et behandlingssted er et godt sted:

Der er mange misbrugere som er bange for, at behandlingsstedet fungerer som et slags fængsel. Tværtimod fungerer behandlingssteder som et sted, hvor de kan opholde sig imens deres krop bliver afvænnet fra at indtage stoffer eller alkohol. Der er samtidig professionelle mennesker man kan snakke med, når trangen er der. Samtidig kommer man i kontakt med andre mennesker, som står i samme situation som en selv. Misbrugeren bliver tilknyttet en kontaktperson, som de jævnligt holder møder med. Der vil også forekomme gruppemøder, hvor folk fortæller om deres oplevelser samt deler hvordan de sørger for ikke at falde i. Sammen med kontaktpersonen bliver der skræddersyet et bestemt program, der passer til den enkelte misbruger. Det kan variere meget hvordan et behandlingsprogram er udformet, da det bl.a. kommer an på hvor afhængig den enkelte er samt hvad der er behov for.

Sådan fungerer det:

Under opholdet får den enkelte misbruger tildelt et værelse, hvor der typisk vil være en seng, skab, skrivebord og TV. De fleste steder får man tildelt både håndklæder og sengetøj, så man ikke skal slæbe det med hjemmefra. Alle behandlingscentre har det til fælles, at de skal skabe en god ramme for den enkelte misbruger. Det er vigtigt, at den enkelte har lyst til at være der. Typisk vil der også være naturlige omgivelser som kan benyttes, hvis trangen til alkohol eller stoffer f.eks. bliver for stor og man har behov for frisk luft. På hjemmet er der både mulighed for at kunne opsøge andres selskab eller man kan trække sig tilbage på ens værelse, når man har brug for noget alene tid. Ifølge spørgeundersøgelser er mange overraskede over, hvor gode rammer der egentlig er på behandlingscentrene. Der lægges vægt på misbrugerens behov, så det forhåbentligt er med til, at vedkommende bliver clean og ikke falder i, når de kommer ud på den anden side.

 

 

Når forløbet er færdigt:

Kontaktpersonerne er gode til at give sig god tid til deres enkelte klienter. Efter et endt forløb har folk mulighed for at kunne ringe eller kontakte deres kontaktperson, hvis de har behov for at snakke om hvordan det går. Ligeledes får folk udleveret et kort, hvorpå der er et nummer, som de kan ringe til hvis trangen til alkohol eller stoffer bliver for stor derhjemme. Folk bliver rustet godt på til at kunne starte på en frisk, så de ikke komme videre med deres liv på en god måde.